Entingen, Medicatie en Ziektes

ENTINGEN:

Een maal per jaar worden katten tegen Niesziekte geënt. Entingen tegen kattenziekte gebeurt om de twee jaar.
Op het moment dat u uw kitten ophaalt zijn ze volledig geënt dus dit komt voor u pas over één jaar, zoals in het paspoort vermeld, weer aan de orde.
Bij het inschrijven bij uw dierenarts van uw poezebeestje, stuurt deze doorgaans een herinnering voor de enting van uw diertje mocht u het vergeten zijn.
De genoemde entingen zijn wel essentieel omdat de ziektes erg besmettelijk zijn, ook via mensen (kleren en handen)

Voor Duitse of Belgische kattenshows met uw kat, is een Rabiës enting 21 dagen tevoren verplicht.

ONTWORMEN:

Diverse middelen zijn er op de markt waaronder VITAMINTHE via de dierenarts. Na “nest” ontworming moet bij 6 maanden het kitten weer ontwormd worden en voorts ieder half jaar. DRONTAL is er een goed middel voor, vraag uw dierenarts. Er zijn ook pipetjes spot-on vloeistof voor in de nek tegen ontwormen, u heeft dan geen “pillenschieter” nodig.

VLOOIEN:

Het middel FRONTLINE, werkt buiten vlooien tevens tegen teken. Ook is er voor katten EFFIPRO. De spot-on pipet STRONGHOLD werkt buiten wormen ook tegen oormijt.

Let op: STRONGHOLD is een middel dat liever niet wordt gebruikt omdat het elke kat voor de rest van het leven de weerstand vernietigd, in het verleden gebruikte ik het ook, nu uiterst zelden. De impact van het middel betreft het gehele lichaam en niet alleen het spijsverteringssysteem waar de wormen van toepassing zijn. Het werkt ook niet tegen lintworm waardoor u dan weer MILBEMAX moet toedienen. Beter is het middel DRONTAL te gebruiken, initieel met 4 weken en voorts eventueel een herhaling na 2 weken. en dan elk half jaar. De combi is dan met Frontline tegen vlo.

BESMETTING:

Gerelateerd aan voorgaande is het zaak besmetting tegen te gaan door onder andere kattenbakken goed schoon te houden. Zeker 3x daags even de schep er doorheen. Overigens zal uw diertje wanneer de bak vies is op zoek gaan naar alternatieve plaatsen in een hoekje om overtollige zaken kwijt te raken. Zelf werk ik uitsluitend met open bakken, zowel hoge als lage, die erg gemakkelijk in het voorbij lopen even uitgeschept kunnen worden, u ziet onmiddellijk wanneer er iets in ligt.

Erfelijke overdraagbare ziektes:

Erfelijke afwijking Betekenis Betreft Additioneel
CIN Chronische Interstitiële Nefritis Nieren Scan tegelijk met HCM en PKD
FeLV Feline Leukemie Virus Immuunsysteem
FIV Feline Immunodefi-ciëntie Virus Immuunsysteem Ook wel “katten aids”
GSDIV Glycogentoxicosis GSD Type IV Afwijking:Overtollige suikers in lichaam onjuist opgeslagen DNA test
HCM Hypertrofische cardiomyopathie Hart Vanaf 1jr
Herhaal bij 3,5,8jr
Dekkater elk jaar
PKD Polycystic Kidney Disease Nieren Vanaf 6mnd, Herh:Als 1e test bij leeftijd<1jr was
PKdef Pyruvaatkinase deficiëntie Bloedarmoedevorm DNA test