Karakteristieken-standaarden

De Noorse Boskat is een grote, zware, maar elegante halflangharige kat, met als belangrijkste kenmerken het type en de vachtkwaliteit.

Afkomstig uit ruwe natuurlijke omstandigheden, werd het ras een outdoor werkende kat op Noorse boerderijen. Het uiterlijk van de Noorse boskat moet dit natuurlijke erfgoed weerspiegelen. De Noorse Boskat rijpt langzaam, en de volledige ontwikkeling van de kat en zijn vacht kan tot vier jaar duren. Een opvallende dubbele laag is vereist. Vachtkleur is niet relevant. Een kat mag niet bestraft worden als hij blijkbaar verkeerd geregistreerd is, want er zijn geen punten voor kleur. De kat moet een alerte uitdrukking hebben, in goede algemene conditie zijn en goed gepresenteerd.

GCCF-waardering
Hoofd
Driehoekig, waarbij alle zijden gelijk zijn. Lang recht profiel zonder onderbreking in de rij. Voorhoofd enigszins afgerond. Sterke kin.

Oren
Groot, niet afgerond, met goede breedte aan de basis. Oor plaatsing hoog, en open set, zodat de lijnen van de oren volg de lijn van het hoofd tot aan de kin. Met lynxachtige plukjes en lang haar uit de oren.

Ogen
Grote, ovale, goed geopende, schuin geplaatste en alerte uitdrukking. Alle kleuren toegestaan.

Lichaam
Groot en sterk gebouwd, lang en gespierd met stevige botstructuur. Een diepe borst en een krachtige nek.

Benen
Hoog op de benen, met achterpoten langer dan de voorpoten. Poten groot en rond, in verhouding tot de benen. Bosjes bont tussen de tenen.

Staart
Lang en bossig, moet op zijn minst tot aan de schouderbladen reiken, maar bij voorkeur tot aan de nek.

Vacht
Semi-lang. de wollige ondervacht wordt bedekt door een gladde, waterafstotende topvacht; die bestaat uit lange, grovere en glanzende bewakingsharen die de rug, zijkanten en staart bedekken. Een volledig gecoate kat heeft een shirtfront, een volledige kraag en een pofbroek. (Een kortere vacht in de zomer is acceptabel).

Verzorging vacht:ย  De voor het ras zo typische vettige en waterafstotende vacht maakt intensief onderhoud niet nodig. Ze hebben maar weinig vachtverzorging nodig. Buiten de ruiperiode kunt u de vacht met een grove kam of borstel zo nu en dan fatsoeneren. In de lente en vroege zomer maakt de kat een betrekkelijk korte, maar hevige rui door en krijgt hij het uiterlijk van een kortharige kat met een volle pluimstaart.

Opmerkingen vacht:

  • de vacht wordt uitsluitend op structuur en kwaliteit beoordeeld
  • met de trage ontwikkeling tot volwassenheid van dit ras moet rekening worden gehouden
  • volwassen katers kunnen bredere koppen hebben dan poezen
  • de vachtlengte en de dichtheid van de ondervacht varieert per seizoen
  • het is mogelijk dat kittens pas op een leeftijd van zes maanden dekharen ontwikkelen

minpunten
Cobby, klein of delicaat gebouwd. Onderbreking in profiel. Ronde of vierkante kop. Korte staart (reikt niet tot de achterkant van de schouderbladen.) Korte benen. Droge, geknoopte vacht of een te zachte vacht. Kleine oren. Ronde ogen. Elk defect zoals vermeld in het voorwoord bij het SOP-boekje.

Kleur: – momenteel in GCCF zijn alle vermelde kleuren toegestaan; behalve Chocolade, Lila, Abrikoos, Karamel, Kaneel, Fawn en Siamese patroon. Elke hoeveelheid wit is toegestaan, d.w.z. wit op poten, borst, buik of bles, medaillon enz.

Kleuren
Blauw, Rood, Creme, Zwart schildpad, Blauw schildpad, Zwart, Zilver of Smoke, Wit en Golden

Oogkleur
Blauw, Oranje/koper, Odd eyed(2 verschillende kleuren) en Groen

Aftekening
van, harlekijn, bicolour, niet gespecificeerd wit ย (onafhankelijk van de hoeveelheid), shaded, wordt gebruikt als tabby patroon niet is vast te stellen, gemarmerd (blotched), gestreept (mackerel), gevlekt (spotted) en ticked tabby.

Tabby. Benaming voor een gestreept, gemarmerd of gevlekt patroon. Onder invloed van een agouti-gen en een tabby-gen komen er verschillende vachtpatronen van strepen in een egale kleur op een agouti ondervacht voor. Kenmerkend voor een tabby is het patroon op de kop met in elk geval een lijntje om de neusspiegel, een M op het voorhoofd, en een lijn van de buitenste ooghoek tot de aanzet van het oor. Een tabby heeft vlekjes (knoopjes) op de buik. Bij raskatten kennen we de volgende tabby-patronen:

  • Blotched (classic, gemarmerd). Brede strepen in de vorm van een oester op de flanken, de vleugel van een vlinder op de schouder en drie brede strepen van de schouder tot de aanzet van de staart. Brede strepen om de poten en de staart.
  • Mackerel (gestreept). Van de kop tot de staartaanzet een smalle streep. Smalle strepen vanaf de ruggengraad tot de buik, als de graten van een vis (een makreel). Smalle ringen rondom de poten en de staart, smalle halsband.
  • Spotted (gevlekt). Kleine ronde, regelmatige, opvallende vlekjes. Poten en staart met smalle ringen.
  • Ticked (de Abessijnse aftekening). De agouti haren zijn regelmatig over het lichaam verdeeld. Op de perfecte ticked tabby is geen streep- of vlekpatroon zichtbaar. Op de kop is het enige tabbykenmerk het lijntje rondom het neusleertje.

Schaal van punten
Hoofd: – inclusief algemene vorm, neuslengte, profiel, kin. 20 punten
Oren: – inclusief vorm en plaatsing. 10 punten
Ogen: – inclusief vorm, maat. 10 punten
Lichaam: – inclusief de algehele vorm, grootte, botten, benen, voeten en poten. 25 punten
Staart: – inclusief lengte en vacht 10 punten
Vacht: – inclusief kwaliteit en textuur, lengte. 25 punten

Een van de meest vertederende kenmerken van de Noorse Boskat is echter het temperament – intelligent en vrolijk, maar zachtaardig en ontspannen, energiek en sociaal maar niet te veeleisend – een “Wegie” is een uitstekende en dankbare vriend voor het leven. Wat het verzorgen betreft, dit kan gemakkelijk worden aangepakt door af en toe kammen – want hun natuurlijke vachten zijn grotendeels zelfhandhavend en vergen niet veel onderhoud.